Astar Kumaş Nedir?
Giysilere düzgün bir görünüm vermek için kullanılan astar kumaş tekstil sektörünün olmazsa olmazıdır. Bu kumaşlar giysilerin kullanım kolaylığını artırmak için üretilmektedir. Astarlar, kumaşın iç yüzeyine eklenen ince yapısı ile rahat bir kullanım sağlar. Özellikle elbiselerin içinde kullanılmasıyla ön plana çıkar. Kıyafetlerin içinde kullanımı oldukça yaygın olan astarları temin etmek oldukça kolaydır.
Astarda Aranan Özellikler
Astar, giysilere parçalı ve bütün halde eklenebilmektedir. Önceliği dikişleri örtme görevi olan kumaş bu sayede kişilerin rahat hareket etmelerini sağlar. Fakat insan vücuduna ilk temas eden yüzey olması sebebiyle olumsuz etkilere maruz kalır. Vücut hareketlerinin yol açtığı sürtünme ve gerilme gibi etkiler bunlardan bazılarıdır. Bu tarz sorunları ortadan kaldırmak için kumaşlarda polyester ve naylon elyaflarının karışımları kullanılmaktadır.
Giysideki kalitesinin esası açısından bu kumaş türlerinde mukavemet mühimdir. Bu sebeple astarlık kumaşlardan beklenen ilk öncelik, giysinin kullanımı süresince rahatlığını ve fonksiyonelliğini bozmadan, içindeki görünüşü en net hale getirmesidir. Bunun yanı sıra astarların dışına eklenen kumaşın da aynı performansa sahip olması önemlidir. Uzun süreli kullanımlarda aşınma, kopma, renk açılması yaşatmaması tüketici için oldukça önemlidir.
Astar Kumaş Çeşitleri
Birçok farklı seçeneği ile dikkat çeken kumaş türlerindendir. Ayrıca çeşitliliği sayesinde farklı pek çok alanda kullanıma uygundur. Bunlardan bazıları ise şöyledir:
- Polyester astarların yapısı güçlü olsa da elastisitesi az olan türüdür. Oldukça tatmin edici bu astarın yapısında hava boşlukları oldukça azdır.
- Naylon astarlar sağlam ve hafif olan türüdür. Sıcağa dayanıklı olmayan kumaş türü olmasından dolayı oldukça hassastır. Kullanılan lifin özelliğinden kaynaklı; dökümlülük, elastikiyet, buruşmama, çabuk kuruma ve sürtünme mukavemeti gösterirler.
- Floş astarlar viskonun dikişsiz filament formunda tasarlanan şeklidir. Bu astar çeşidi elektriklenmeme ve yüksek parlaklık özelliğine sahiptir. Ayrıca terletmeyen özelliği sayesinde floş astarlar yazlık kıyafetlerde tercih edilmektedir.
Astar kumaş, çoğu kıyafetin ana malzemesidir. Giysiye ısıtıcı özellik katmasından dolayı kışlık kıyafetlerde de oldukça sık kullanılmaktadır. Bu kıyafetlerden olan manto ve palto, iç kısımlarına eklenen astar sayesinde daha rahat bir kullanım sunar. Tüm bunların yanı sıra astar eklendiği kumaşın dayanıklılığını artırma özelliğine de sahiptir. Esnemesini önlediği giysinin formunu da koruyarak farklılık katar.
Viskon Kumaş Nedir? Özellikleri, Kullanım Alanları, Bakımı ve SSS Neler?
Viskon Kumaş Nedir? Viskon kumaş, doğal selüloz liflerinden elde edilen, yumuşak dokulu ve konforlu bir [...]
Mar
Fisto Kumaş Nedir? Özellikleri, Kullanım Alanları ve Bakımı
Fisto Kumaş Nedir? Fisto kumaş, pamuklu veya karışımlı ipliklerden üretilen, üzeri işlemeli ve delikli desenlere [...]
Mar
Dalgıç Kumaş Nedir? Nasıldır? Terletir mi? Esnek mi? Tüylenme Yapar Mı?
Dalgıç Kumaş Nedir? Dalgıç kumaş, esnek, dayanıklı ve vücudu saran yapısıyla tekstil dünyasında yaygın olarak [...]
Şub
Kadife Kumaş Nedir? Asaletin ve Şıklığın Dokusu
Kadife Kumaş Nedir? Kadife kumaş, yumuşak dokusu, parlak yüzeyi ve lüks görünümü ile tekstil dünyasının [...]
Şub
İpek Kumaş Nedir? Lüksün ve Zarafetin Simgesi
İpek Kumaş Nedir? Özellikleri, Çeşitleri ve Kullanım Alanları İpek kumaş, doğanın en zarif ve lüks [...]
Oca
Sandy Kumaş Nedir? Şıklık ve Rahatlık İçin İdeal Tercih
Sandy Kumaş Nedir? Sandy kumaş, ince ve hafif yapıya sahip bir kumaş türüdür. Çoğunlukla polyester, [...]
Oca
Müslin Kumaş Nedir? Özellikleri, Kullanım Alanları ve Dikkat Edilmesi Gerekenler
Müslin Kumaş Nedir? Müslin kumaş, hafif, ince ve yumuşak dokusuyla tekstil dünyasında önemli bir yere [...]
Ara
Poplin Kumaş Nedir? Özellikleri, Kullanım Alanları ve Avantajları
Poplin Kumaş Nedir? Poplin kumaş, sık dokuma tekniği ile üretilen, genellikle pamuk, polyester veya ipek [...]
Ara