Dantel Kumaş Nedir?
Yüzyıllardır insanların hayatında yer alan dantel kumaş, oldukça narin ve zarif bir kumaş çeşididir. İp veya iplikler ile ortaya çıkmaktadır. Dantelli kumaş için en çok pamuk, ipek ve keten iplikler ilk tercihtir. Bu kumaş için genellikle beyaz renk tercih edilmektedir. Çünkü beyaz renk diğer kumaşlarla çok daha iyi bir uyum yakalar. Bu da dantelli kumaşa çok yönlülük özelliği kazandırır.
Dantel Kumaş Çeşitleri
Farklı farklı dantelli kumaş çeşitleri mevcuttur. Sayabileceğimiz yaklaşık 7 adet kumaş mevcuttur. Bu kumaşlar yapım tekniği ya da şekil itibari ile birbirlerinden ayrılırlar. Bununla birlikte dantel kumaş çeşitleri aşağıdaki gibidir:
- Chantilly Dantel: Bu model kumaşlarda ipek iplikler net bir şekilde arka planda yer alır. Çiçek tasarımları, taraklı kenarlar burada yoğun şekilde kullanılmaktadır. Piyasada bu türün birçok rengi mevcuttur.
- Fransız İşlemeli Dantel: File şeklindeki arka fon üzerine boncuk ve ipler ile süslemelerin yapıldığı bir çeşittir. Şeffaf bir ağ gibi görünen fon üzerinde ağır ipek ipler ile belirgin motifler yer alır. Alencon adını da alan dantel çeşidi, özellikle gelinlik ve duvak yapımında tercih edilmektedir.
- Kenar Dantelleri: Bir kenarı düz bir kenarı taraklı olan bir çeşittir. Ufak açıklıklar ile dikilmektedir. Genellikle havlu, yatak örtüsü gibi ürünlerin kenarlarına işlenmek üzere hazır halde bulunurlar.
- Dantel Aplike: Dantel aplike olarak adlandırılan kumaş, direkt olarak diğer kumaşların üzerine uygulanabilen motiflerdir. Bu kumaş ayrı olarak satın alınıp başka bir şekilde kullanılabilir.
- Tığ İşi Dantel: Bu çeşit danteller elle yapılmaktadır. Adından da anlaşılacağı gibi tığ yardımı ile yapılmaktadır. Ortaya çıkacak şekil, tamamen yapan kişinin isteğine bağlıdır.
- Tatting Dantel: Özel pamuk iplerle elde yapılan bir türdür. Bunlar, çeşitli düğümlerden oluşurlar. Mendiller, yakalar ve yastıklarda karşılaşılan bir dantel türüdür.
- İğne Oyası: Adından da belli olduğu gibi insanlar iğne ile işlemi gerçekleştirir. Ayrıca dantel yapımının en yüksek biçimi olarak konumlanmaktadır.
Tüm bu dantelli kumaş çeşitleri, oldukça dikkat çekici güzelliktedir. Kullanım alanları oldukça fazladır ve birçok kişinin vazgeçemediği bir kumaştır.
Dantel Kumaş Kullanım Alanları
Genellikle beyaz renkte karşımıza çıkan dantelli kumaş, günümüzde gri ve siyah gibi renklerde de kendini gösteriyor. Bir döneme damga vuran bu renkler moda sektöründe ses getirmiştir. Bununla birlikte, artık her renk bu türden kumaşa rastlamak mümkündür.
Pek çok alanda dantel kumaş kullanıldığını görebiliriz. Özellikle gelinliklerde karşımıza çıkar. Çok daha eski zamanlardan beri iç mekân tasarımlarında da kullanılmaktadır. Perdelerin ve masa örtülerinin yapımında da dantel ilk tercihtir. Kısacası, hem giyim hem de ev tekstilinde yoğun olarak tercih edilen bir kumaş türüdür.
Poplin Kumaş Nedir? Özellikleri, Kullanım Alanları ve Avantajları
Poplin Kumaş Nedir? Poplin kumaş, sık dokuma tekniği ile üretilen, genellikle pamuk, polyester veya ipek [...]
Ara
Keten Kumaş: Doğal ve Şık Seçim
Keten Kumaş: Doğal ve Şık Seçim Keten kumaş, tarih boyunca dayanıklılığı, nefes alabilir yapısı ve [...]
Kas
Oduncu Gömleği Kumaş Özellikleri
Oduncu Gömleği Kumaş Oduncu gömleği genellikle kalın, dayanıklı ve sıcak tutan bir kumaştan yapılır. Bu [...]
Ara
Peluş Kumaş Nedir? Özellikleri ve Kullanım Alanı
Peluş Kumaş Nedir? Peluş kumaş, yumuşak ve tüylü bir dokuyla karakterize edilen bir tür kumaştır. [...]
Kas
Simli Kumaş Nedir? Özellikleri ve Kullanım Alanları
Simli Kumaş Nedir? Simli kumaş, genellikle üzerinde parlak, ışıltılı veya ışıldayan efektler bulunan özel bir [...]
Eki
Likralı Kumaş Nedir? Özellikleri ve Kullanım Alanları
Likralı Kumaş Nedir? Likralı kumaş, esneklik ve rahatlık sağlamak için likra lifi (spandex) içeren kumaş [...]
Eki
Kışlık Kumaş Çeşitleri ve Fiyatları
Kışlık Kumaş Çeşitleri Kışlık kumaşlar, soğuk hava koşullarına karşı daha iyi bir koruma sağlamak için [...]
Eyl
Kumaş Pantolon Kumaş Çeşitleri
Kumaş Pantolon Nedir? Kumaş pantolon ifadesi, genellikle kumaştan yapılmış bir pantolonu ifade eder. Kumaş pantolonlar, [...]
Eyl