Ruhunuzdaki Özgürlüğün Dışa Vurumu Çizgili Kumaş
Çizgili kumaş çizgiyle ritim arasında olan güçlü bağla moda dünyasında hatırı sayılır bir yer edinmiştir. Hatta ev tekstili ve giyim alanında birçok tasarım çizgilerle şekillenir oldu. Sürekliliği ile istikrarı yansıtan bu kumaş modelleri geçmişten günümüze kadar insanlığın zamanı yakalama çabasını simgeledi. Gömlekler, etekler, elbiseler, takım elbiseler üzerindeki çizgiler ile gözleri üzerine topladı. Üstelik bu ilgi, hiçbir dönem azalmadı. Kalın, ince, renkli veya neon renklerden oluşan bu çizgiler, şıklık ve estetikliği doğurdu.
Çizgili Kumaş Tanımı ve Özellikleri
Çizgi desenler, üretilirken elde edilebileceği gibi düz renk dokunduktan sonra yapılan işlemler ile de sorasında oluşturulabilmektedir. Örneğin transfer baskı, flok baskı, yakma veya kesme işlemleri ile çizgili tasarlanmaktadır. Bunun yanında çözgü ve atkı ipliklerinin aynı renkte kullanılması sonucu ekose kumaşlar doğmuştur.
Çizgi, kumaşta kullanıldığında her zaman yenilikçi bir görünüm sunar. Dolayısıyla bu detay kumaş süslemeciliğinde en fazla baş vurulan tarzlarından biridir. Çizgiler paralel, diyagonal, eğik, dikey, yatay, kırık eğri veya doğru şeklinde olabilmektedir. “Çubuklu” veya “yollu” şeklinde tanımlanan bu tarz kumaşlar, ayrıca yüksek bir çekiciliğe sahiptir. Çünkü akıcılığıyla albeni oluşturmaktadır. Böylelikle iplik ve kumaşın gramajına göre hemen hemen giyim ve ev tekstilin her alanında kullanılabilmektedir.
Çizgili Kumaş Nerelerde Kullanılır?
Osmanlı döneminde ilk dönemlerde peştamal, kadın ve kısa gömlek dikimlerinde kullanılan çizgili kumaş, tarihi serüveninde zenginliğin emaresi olmuştur. Resmi kıyafetlerin vazgeçilmezi olan bu kumaş türü, modern giyim tarzlarında da kendine sağlam bir yer edinmiştir. Dikey kullanıldığında daha uzun boylu gösterirken, yatay kullanımda ise daha geniş gösterme kapasitesine sahiptir. Kişilerin zevk ve tercihlerine göre birçok giyim unsurunda yer alır. Dolayısıyla tişört, tunik, şal, gömlek, pantolon, etek, ceket veya iç çamaşır üzerinde çizgiler görmeniz mümkündür.
Kışın kaban ve montlarda kullanılan yünlü kalın kumaşlar da yine farklı çizgi desenleriyle tasarlanabilmektedir. Ev tekstilinde ise koltuk örtüsü, masa örtüsü, runner, nevresim, çarşaf, peştamal ve havlu gibi birçok eşyada çizgili kumaş popüler bir desendir. Kullanım alanı bu kadar geniş olması sayesinde ise terzilik ve moda açısından zengin bir kaynak oluşturur. Dikkat çeken havası ile çizgili kumaşlara sim, renk oyunları, gölgelendirme veya farklı efektler eklenerek de bu çekiciliği artırmak mümkündür.
Keten Kumaş: Doğal ve Şık Seçim
Keten Kumaş: Doğal ve Şık Seçim Keten kumaş, tarih boyunca dayanıklılığı, nefes alabilir yapısı ve [...]
Kas
Oduncu Gömleği Kumaş Özellikleri
Oduncu Gömleği Kumaş Oduncu gömleği genellikle kalın, dayanıklı ve sıcak tutan bir kumaştan yapılır. Bu [...]
Ara
Peluş Kumaş Nedir? Özellikleri ve Kullanım Alanı
Peluş Kumaş Nedir? Peluş kumaş, yumuşak ve tüylü bir dokuyla karakterize edilen bir tür kumaştır. [...]
Kas
Simli Kumaş Nedir? Özellikleri ve Kullanım Alanları
Simli Kumaş Nedir? Simli kumaş, genellikle üzerinde parlak, ışıltılı veya ışıldayan efektler bulunan özel bir [...]
Eki
Likralı Kumaş Nedir? Özellikleri ve Kullanım Alanları
Likralı Kumaş Nedir? Likralı kumaş, esneklik ve rahatlık sağlamak için likra lifi (spandex) içeren kumaş [...]
Eki
Kışlık Kumaş Çeşitleri ve Fiyatları
Kışlık Kumaş Çeşitleri Kışlık kumaşlar, soğuk hava koşullarına karşı daha iyi bir koruma sağlamak için [...]
Eyl
Kumaş Pantolon Kumaş Çeşitleri
Kumaş Pantolon Nedir? Kumaş pantolon ifadesi, genellikle kumaştan yapılmış bir pantolonu ifade eder. Kumaş pantolonlar, [...]
Eyl
Kumaş Çeşitleri
Kumaş Çeşitleri Kumaşlar, farklı liflerin, ipliklerin veya elyafların çeşitli yöntemlerle bir araya getirilmesiyle oluşturulan tekstil [...]
Eyl